Memang dah lama mengidam nak buat biskut sarang semut yang retro nie. Inilar first time buat. Senang jar...Aiceh! Senang maksudnya bahan tak renyah dan cepat di masak...heheee
Masa kecik-kecik dulu, inilah antara kuih raya kegemaran kami. Tapi sekarang dah jarang orang buat dan agak susah kalo nak cari rumah yang hidangkan biskut sarang semut. Orang sekarang lebih gemar buat biskut omputih...heheee

Bahan:

250g butter
120g gula kastor
350g tepung gandum -ayak
100g tepung jagung -ayak
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanilla

Cara:

1. Pukul butter dan gula hingga kembang dan gebu. Kembang beerti butter bertukar menjadi warna sedikit cerah.


2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla. Pukul sekejap hingga sebati.


3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul hingga menjadi doh. Boleh juga simpan doh di dalam fridge sekejap supaya kerja memarut doh lebih mudah.


4. Parut doh.


5. Parutan yang terhasil adalah seperti butiran sarang semut :)


Guna parut nie lagi cepat :))


6. Dengan menggunakan garpu kecil, sudu parutan doh ke dalam paper cup. Tabur chocolate rice untuk hiasan. Bakar suhu 180C selama 15-20 minit.



Siap dah satu jenis homemade raya cookie...Yeyyy!!

Mentalnote: Slalunya kalo buat biskut kami guna butter Tatura atau SCS. Biskut lebih lemak, gebu, wangi dan sedap! Buttercup pun boleh. Kalo guna planta, mungkin biskut akan jadi sedikit kuning. Untuk satu adunan ini, kami dapat 155 biji biskut lazat dan santek!