Dah lama tak makan kerabu nangka. Bertahun-tahun jugaklah. Teringin plak nak makan, tapi mana nak cari kat restoren kann, so masak sendiri lar :)
Bahan:
2 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1st lada hitam
2 batang serai
2cm lengkuas
Isi ikan kembung rebus
1 cawan santan
Garam Gula
Jus limau nipis
Bawang merah [mayang nipis]
Daun kesum [hiris halus]
Cara:
1) Rebus nangka hingga lembut dan tos air.
2) Kisar halus bawang merah, bawang putih, serai, lengkuas dan lada hitam dengan sedikit santan.
3) Campurkan bahan kisar, bawang besar, daun kesum, jus limau nipis dan isi ikan bersama nangka. Masukkan juga santan dan perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Gaul mesra.
Siap. Sedappp!!!