Cikjah pernah dengar masakan Jangan Bening? ahaa!
Aper tu?? Jangan Bening nie ialah masakan indonesia. Alarr...kalo kat Malaysia nie kita panggil Masak Air...heheee
Masakan paling mudah yang amat. Kalo standard mak mentua, depa kata Jangan Bening nie masakan menantu malass....hahaaaaa

Tapi jangan underestimate taw, sebab ianya sangat sedap! Khasiat pun banyak sebab sumer sayuran belaka. Super sedap bila di makan dengan sambal belacan...Perrgghh! Gerenti berpeluhhh....seyesss.


Sayuran untuk masak Jangan Bening nie boleh dipelbagaikan mengikut selera cikjah. Kebetulan, kat pasar tani ada makcik jual sayur kampung 'Daun Belinjau'. Kami pernah makan Jangan Bening dicampur daun belinjau, tapi belum pernah masak menggunakan daun belinjau. So, I gave it a try. Tapi standard formula macam kat bawah nie lar...

Bahan:

3 ulas bawang merah
Segenggam ikan bilis / udang kering
Kobis
Sawi
Putik jagung
Lobak merah
Dauh belinjau [optional]
Air
Garam
Gula

Cara: 

1) Masukkan air ke dalam periuk. Masukkan hirisan bawang merah dan ikan bilis / udang kering. Masak hingga mendidih.

2) Masukkan sayuran keras dahulu dan bila sudah hampir lembut, baru di masukkan sayuran lembut. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Masukkan cili padi jika nak rasa pedas sket. Siap!



Sambal belacan POWER! :

Goreng cili merah, cili padi dan belacan dengan sedikit minyak selama 5-8 minit. 
Kisar semua bahan dengan sedikit air asam jawa, garam, gula dan jus limau nipis. 

Cukup sekadar dengan sayur Jangan Bening, Ikan goreng dan sambal belacan....Makan nasi kuah banjir! Pastu seropott kuah! Fuhhh!!! sangat lar lazatttt...cuba lerr...heheee