Wahhh!! dah makan nasi ker cikjah? Kalo blum, awas yer...hehee
Hari nie menu kami mengimbau kenangan manis di Ubud. Terasa seperti di Ubud. Best!
Kami pun pulun bawa keluar set pinggan mangkuk mahaii kesayangan kami cap 'Arcopal' Ubud ...hahaa
Beli kat Ubud, Bali taw...jauh naik kapai terbang :)
Dah lama sangat tak makan masak lemak pucuk geti.....gulp! sedapp sangat. Pandai Pienkcat masak...Aiceh!
Cikjah pernah lihat atau kenal pucuk geti? Inilah rupanya. Rasanya sedikit pahit macam pucuk ubi dan seakan-akan pucuk manis atau orang Kedah panggil Asin-asin.
Kalo masak pucuk geti, kami suka simpul instead of lurutkan semua daun dari tangkai. Presentasi simpulan pucuk lebih menarik bila dihidang. Nampak begitu asli kampung dan memikat selera.
Pucuk geti memang sangat sinonim dengan masak lemak. Senang jer cikjah. Tumbuk kasar bawang kecil, cili merah, belacan sket dan ikan bilis dan masuk dalam periuk. Tuang santan cair, perasakan dan biarkan mereneh seketika.
Lepas tu masukkan pucuk geti dan biarkan separuh layu.
Tuangkan santan pekat dan biarkan mendidih sederhana.
Siap dah! Sedapnya owh! my goat.......memang terangkat.
Kena pulak dengan sambal belacan power dan ulaman segar....uishhhh!! mana nak cari lauk best macam nie? kena masak sendiri lar nampaknya...Ahaks!
Masa beli pucuk geti kat pasar malam tu, ada kangkung sungai, nampak kangkung sungai hanya satu menu terbayang di mata.............gado-gado :)
Hantar kat aunty jiran sket. Gerenti sedap lah... hahaaa
Alhamdulillah....makan nasi dengan bergaya. Sedap hingga menjilat jari walopun takdak gulai....hehee