New member in my backyard herbs garden -------- Terung Asam atau Terung Dayak bagi orang Sarawak.

Asal usulnya adalah dari sebuah gerai menjual ulaman kampung nunnnnnn di ujung kampung yang sangat jauh. Ada makcik jual terung. Santek. Bulat-bulat kecil warna kuning. Kami tertarik. Nak beli tapi teragak-agak sebab tak pernah makan. Nak masak apa dan apa rasanya? Kata makcik tu rasanya masam-masam manis dan sedap. Siap describe campur dalam sambal belacan, masak asam pedas and etc. Erkkk!! masih ragu-ragu. End up kami tak beli tapi minta sebiji terung yang hampir busuk sebab terlalu masak ranum untuk dibawa pulang buat biji benih. Dapat. Yeeyyyy!! [Berani lar minta sebab kami beli rambutan kat makcik tu 3kg...hahaa]

Kami semai biji benih dalam pot. Lama juga baru tumbuh. Ingatkan dah tak tumbuh sebab kami terlupa nak tanam sampai terung dah kering kontang...hehee
Tapi sebab sayang, kami tanam juga. Tak sangka anak benih bercambah banyakkkk sangat. Tapi sebab kami agak sibuk, tak sempat nak pindah pasu. Maka tumbuhlah mereka berebut-rebut di dalam pot itu. Nak transfer pasu sekarang dah tak boleh sebab pokok dah remaja. Maafkan kami :)


Hebat juga pertumbuhan pokok terung ni. Daunnya bersaiz besar dan sangat subur. Tapi seperti biasa, kalo pokok kami hebat bergaya kat laman tu, ada lar mereka-mereka yang jeless...huh!
Umpamanya cik belalang kat atas tu. Senang cari makan nampak? Gegett daun terung kami...uwwaaaaaa!!!

Mula-mula sekor belalang, pastu dua dan tiga ekor belalang..uh!uh!


Yesterday kami check, daun terung kami dah jadi macam renda....uwwaaaaaaa!!!

Harap sempatlah pokok terung kami berbunga dan  berbuah macam nie [pictures from Google]
.... Amin.