.

.

Jan 30, 2011


Package 3H2M yang sangat best! :) Fullboard. Everything is taken care. Malah sangat efficient. Every 4hrs mendapat layanan istimewa...heheeeee..... tapi mahal sket...[bukan sket...banyakkk] aceh!


Makanan lazat! on time dan dihidangkan panas-panas :)

Dapat 'welcome flower'...ahaks! opsss! salah, 'get well soon' flower heheeeee


Cuma, babysitter tak dapat extra mattress...huhuuuu [dah request, tapi 'reservation' full, so x dak extra]. Tapi, tak kisah, sebab chek bawa kelengkapan sendiri. Lagi best sebab bau menten.....hahhaaa

Bawa bantal [busyukk] , comforter x 2 and blanket...over kan? lol and of course my story book.
errr...itu baju tidur chek taw, bukan baju spital :P




Yang penting, chek adopt 'bilik hotel' tu macam rumah sendiri :) Sampai bathroom pun chek hias lawo-lawo. letak bunga sikit, supaya orang sakit akan cepat sembuh ;)

Alhamdulillah! orang sakit dah sihat dan semoga bertambah ceria! *wink!*



Jan 15, 2011


Oppss! jangan panic o.O Nama saja 'jahat', tapi sedap! Devil's Curry is a Portugese traditional dish. Obtains its name as a result of the spiciness of the dish. Devil's Curry (also known as Curry Debal ) adalah berbeza dengan kari/gulai yang lain kerana tidak menggunakan santan. Hanya sedikit air digunakan dan buah keras berperanan sebagai ajen pemekat dan memberi rasa lemak. Kuahnya berstruktur pekat dan mempunyai gabungan rasa yang sangat unik di antara rasa pedas cili dan sedikit masam dari tomato & cuka. Selain itu, gabungan halia, serai, lengkuas dan kunyit menjadikan masakan sangat wangi dan berperisa hebat! WeeEeEEE~~~.^ aceh! ayat power betul... lol

First time makan devil curry was at my fav restaurant Mum's Place many years ago. Sebab Chris the owner is a portugese, so he serves delicious upscale portuges food at his own restaurant. Pada mulanya rasa pelik sket, yer lah sebab namapun curry, tp tak macam curry pung?! hahahaaa...daun karapole pun x dak, santan pun tak pakai..huhuuu

Sebab sedap, so blajarlah memasak sendiri and it turns out so angel! O:-) ahemm! ahemm!


The Ingredients:

Chicken [1/2]
2 onions or 6 shallots*
3 garlics*
20 dried chilies [soaked/boiled in hot water]*
1 inch shrimp paste*
1 inch fresh turmeric*
1cm ginger*
1cm galangal*
2 lemongrass*
2 candlenuts*
3 tomatoes
2 potatoes [optional]
Mustard seed [biji sawi - sauteed]
2tbsp vinegar
Salt & sugar
Water

Notes: * blended ingredients



Methods:

1) Heat oil and fry the blended ingredients till fragrant & almost dry

2) Add tomatoes and simmer until tomatoes are soft & tender.




3) Add chicken & potatoes and stir well. Add a little water and cook over low heat.

4) When just about cooked, add vinegar, salt, sugar and mustard seeds. Stir & simmer for another 10 minutes.



Done! Serve with rice or cicah roti pun best! Happy cooking :))



'Chef' Pienkcat with her Devil Curry....urrmmm...photographer nie x pandai amik gambaq lar, tak nampak kepala. Penat jar senyum ~.~ huh!


Jan 13, 2011

My first entry for year 2011.
It's been a while after my last entry [ahaks! baru 2weeks bukannya 2 months]
Don't know what to write & share with you cik jah...LoL
Nothing much interesting happened lately. All are organized, smooth & easy~~~aceh!
But, I do want to tell you something! jeng! jeng! jeng!
My holidays [perhatikan huruf 'S' pada perkataan holiday ok!] for this year are set, firmed, confirmed & ready to go! WheewWW :D



bestnyer! ♥♥♥♥♥

Pegi mana? √Čeeeee~~~ rahsia lar..awww! [gedikk!]


ullaaa...laaa..laaaa :)

Gulp! gheeeeezeeeee...wooohooooOOOO!


My photo
Malaysia
I don't remember a witch ...but there was a black adorable cat who sat down beside me and told me that "I'm a cat who has strong legs, beautiful heart and the ♥ of thrills, I like to climb things - including hills. I ♥ pink and I ♥ cat and again the black cat told me that I'm a lovely friendly Pienkcat"